Det sidste punkt på dagsordenen på vores rejse til Skt. Petersborg var et besøg i Katharinapaladset i Pushkin. Paladset bliver også kaldt Sommerpaladset, da de russiske zarer brugte det som sommerresidens.
Katharinapaladset ligger i byen Pushkin, som har godt og vel 101.000 indbyggere, og ligger 24 km sydøst for Skt. Petersborg. På grund af paladset blev byen optaget på UNESCOs Verdensarvsliste i 1990.
Kong Christian Stod Ved Højen Mast
Vi stod af bussen et lille stykke fra Katharinapaladset. Lidt længere henne ad vejen stod et lille orkester, som bestod af pensionerede militærmusikere. Da vi nærmede os begyndte de at spille Kong Christian Stod Ved Højen Mast, – gad vide om det lyste langt væk, at vi kom fra Danmark?! De forventede selvfølgelig at få en lille skilling i deres kasse, og det fik de naturligvis. Indsamlingen gik nemlig til godgørende formål, så hatten af for det.
Vi kom forbi en fin lille kirke, hvor døren stod åben. Udenfor var nogle mænd i gang med at lægge ny flisebelægning, så kirken var lukket for turister. Vi spurgte dem alligevel om vi ikke måtte kigge indenfor. Den ene af mændene kunne en smule engelsk, og sagde at det var OK hvis vi kunne gøre det kort, og vi kunne love vi ikke kom galt afsted pga. de løse fliser, for han ville ikke have vrøvl med sin overordnede. Vi takkede mange gange og gik indenfor.
Der var nogle få lokale i kirken, som kom ind for at bede en kort bøn og tænde et lys, hvorefter de stille listede ud igen. Kirken var så fin, lys og venlig og holdt i samme farver og stil som Katharinapaladset.
Det ekstravagante palads
Noget af det første der mødte os, var de overdådige guldkupler, og der var jeg jo helt solgt. Som jeg tidligere har nævnt, så elsker jeg de smukke, russiske kupler.
Planen var, at vi først ville udforske haven omkring paladset, derefter ventede en frokost og til sidst ville vi gå indenfor og se paladset. Læg mærke til den lange kø af mennesker (og det er kun en brøkdel af, hvor mange der virkeligt stod i kø), der venter på at komme ind og se Katharinapaladset.
Den officielle port ind til paladset bliver kun brugt ved statsbesøg og særlige lejligheder, som f.eks. da vores dronning var på besøg i Skt. Petersborg.
Vi var jo en del af en gruppe, så vi skulle bruge en anden indgang end dem, der stod i køen i haven. Når man kommer som gruppe, får man et mødetidspunkt, for at få publikumspresset fordelt. Efter frokosten fik vi adgang til paladsgården.
Den røde løber var lagt ud ved den officielle indgang, men det var desværre ikke til ære for os. Vi skulle længere hen til en anden indgang, men det vigtigste var jo også at vi kom indenfor.
Den slags paladser fungerer jo som museer, så møbler, malerier og kunst er nok meste interessant for de historieinteresserede. Jeg vil dog lige vise et par af billederne vi tog.
De ekstravagante sale
Da vi trådte ind i paladsets store sale, må jeg indrømme at jeg næsten tabte pusten. Jeg havde aldrig drømt om at jeg skulle se så meget rigdom og guld – og det ER ægte guld – på ét sted. I får også kun et par billeder fra salene.
Efter rundvisningen i det kæmpestore palads var det tid til at finde udgangen. For at komme ud skulle vi gennem et galleri med billeder af alle de kendte mennesker, der gennem tiderne havde besøgt Katharinapaladset.
Og der hang vores dronning jo, fra hendes besøg i 2011
Jeg skylder lige at fortælle, at paladset blev bombet sønder og sammen af tyskerne under 2. Verdenskrig, så kun skelettet stod tilbage. Det blev restaureret, og efter Sovjetunionens fald er lavet yderligere forbedringer. Pengene hertil er kommet ind ved store koncerter bl.a. med Elton John, Sting, Whitney Houston og Tina Turner. Jeg synes det er fedt, at så kendte kunstnere har bakket op om projektet.
Et sidste glimt af paladset før vi gik ned og fandt vores bus. Vores besøg i Rusland var ved at være slut, så turen gik tilbage til Skt. Petersborg og skibet, der skulle sejle os til Tallinn.
– Her kan du læse meget mere om vores besøg i Skt. Petersborg.
2 Comments
OnTrip.dk
februar 21, 2020 at 8:33 amWOW hvor er det smukt, i må da have faldet helt bagover 🙂 Ret vildt at store verdens-kunstnere har donereret penge til renoveringen, det vidste jeg ikke og har egentligt aldrig hørt om donationer til Rusland før. Haha sjovt de begynder at spille en dansk melodi men i må have set meget danske ud 🙂
Det må have været en stor oplevelse og tak, Kirsten fordi jeg måtte komme med på en tur til smukke bygninger med dine fantastiske billeder.
/Annette
Kirsten
marts 3, 2020 at 10:02 pmTusind tak Annette, det var nemlig vildt at besøge paladset. Når man besøger Skt. Petersborg er det jo selvfølgelig paladser og katedraler, som fylder mest, og alt vi så var fantastisk smukt, men jeg må indrømme, at jeg var ved at have fået paladset og katedraler nok for dette besøg, da vi nåede så langt:-)
Ja, det var lidt spøjst, at musikerne spillede Kong Christian, da de så os, – jeg har lidt en fornemmelse, af at de kendte Svetlana – vores guide – og vidste, at hun kom med en dansk gruppe, ellers kan jeg ikke rigtig se, hvordan de kunne vide at vi var fra DK.
/Kirsten